22 september, 2013

ÄPPELTIDER.

Trädgården är full med äpplen och det är så underbart nu att bara kunna gå ut och plocka dem direkt från träden. Samtidigt får jag lite lätt panik över att vi inte hinner ta rätt på allt. Det brukar bli några äppelkakor varje år, på sin höjd en chutney och kanske lite mos.

Tror att vi inte är ensamma om detta och därför är då det så fantastiskt med initiativet Urban Fruit Initiative (här i Enskede), som tar tillvara på all frukt i trädgårdarna och tillsammans med Gamla Enskede Musteri gör dryck av dem. Lokalproducerad äppelmust som sedan säljs tillbaks till alla Enskedebor. Genialt!



En äppelkaka blev det iallafall i helgen. En enkel och god med mycket kanel. Gräddfilen gör att den blir saftig. God att servera med en klick grädde eller uppvispad vaniljsås till!

ÄPPELKAKA MED KANEL

175g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl gräddfil

Fyllning;

1 dl strösocker och 4 tsk kanel blandas med 3 äpplen (i skivor)

Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och socker krämigt.
  3. Rör i äggen.
  4. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen.
  5. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (1,5 l).
  6. Häll i smeten.
  7. Tryck ned äppelskivorna i kakan.
  8. Grädda ca 1 timme i nedre delen av ugnen.

Här har ni även ett recept på en god lantlig äppelpaj med mycket kardemumma. Eller den här, med hasselnötströssel. Äpplen och nötter är en god kombination. - Mums för äppeltider!

4 kommentarer:

  1. Äppelkakor-och pajer kan man inte få nog av. Inte ännu i alla fall.:)

    SvaraRadera
  2. Mums mums mums så fin den är! Tack, skriver in och provar.

    SvaraRadera
  3. Äppelmust som är så gott att dricka VARM också ;-)

    SvaraRadera